Flyball, het verhaal

 

Flyball, zo veel meer dan achter een balletje aanrennen!

Is je hond gek op tennisballen? Werkt hij of zij graag voor je? En vind jij het leuk om samen met je hond een teamsport te doen? Dan is flyball echt iets voor jullie!

Je kunt flyball vergelijken met een estafette, maar dan met honden. Flyball is een sport waarbij je hond over vier hindernissen springt. Aan het einde van die vier hindernissen staat een apparaat waarin een tennisbal zit, je hond maakt een mooie draai op het apparaat, neemt de bal mee en springt terug over de vier hindernissen. Zodra de neus van jouw hond door de finish gaat, mag de volgende hond door de start/finish gaan. Dit gaat zo vier keer achter elkaar.

Flyballteam

Een flyballteam bestaat uit zes baasjes en honden, een coach en een ballenlader, die tijdens de race de ballen in het apparaat steekt. Daarmee bestaat een flyballteam dus uit 8 personen en 6 honden.


Hoe leer je dit je hond?

Vooral, veel, heel veel trainen. Het lijkt niet moeilijk, vier hindernisjes, een tennisbal… Eitje zou je denken. Maar niets is minder waar! Flyball is echt een conditioneringsport. Hoe vaker je het doet en dus herhaalt, hoe beter je hond het gaat snappen. Vooral het goed draaien op het apparaat vergt veel oefening. Met een goede draai zorg je ervoor dat de hond zich goed kan afzetten om zo nog sneller terug te komen. Maar nog belangrijker, je zorgt ervoor dat de hond op een veilige manier het apparaat bedient, zonder dat hij zijn lijf te zwaar belast.

Heenweg sneller dan de terugweg

De praktijk leert dat de honden de heenweg sneller afleggen dan de terugweg. Hoe komt dat? De meeste honden zijn zo ontzettend gek van de bal, dat zodra ze deze hebben, ze eigenlijk de motivatie missen om ook nog snel terug te komen.

Hoe zorg je er dan toch voor dat je hond snel terugkomt?

  • helemaal uit je dak gaan, zodat je hond je zo leuk vindt dat hij weer heel snel bij je terug wil zijn.
  • een tweede ‘target’ hebben dat je hond nog leuker vindt dan de tennisbal, waardoor hij wel heel snel bij je terugkomt.

Wanneer kan je hond flyballen?

Je mag beginnen met trainen als je hond een jaar is, hij is dan volgroeid en net als bij andere sporten mag je hem dan laten springen.

Na heel veel trainen kent je hond het spelletje. Hij springt netjes en snel over vier hindernissen, hij neemt de bal mee en hij neemt de vier hindernissen weer netjes op de terugweg. Kun je nu meedoen aan een wedstrijd? Nee, nog niet…

Strak wisselen

Bij een wedstrijd is het de bedoeling dat de wissels tussen twee honden zo strak mogelijk zijn. Een ideale wissel is als de neus van de hond die heeft gelopen tegelijkertijd door de finish gaat met de neus van de hond die start met lopen. Hoe groter de afstand tussen de neuzen, hoe meer tijd er tussen de wissel zit. En hoe meer tijd je laat liggen in de race. Het wisselen op de hond de voor je loopt heb je in eigen hand. Jij schat in:

  • hoe hard jouw hond loopt
  • hoe hard de hond voor je loopt

Aan de hand daarvan bepaal je wanneer het ideale moment is om je hond los te laten en op die manier een zo strak mogelijke wissel te maken. Dus naast het oefenen van spel, is het wisselen op de verschillende honden uit het team ook erg belangrijk.

Hoe gaat een wedstrijd?

Op een gegeven moment kennen jij en je hond het spel en kun je goed wisselen op de verschillende honden uit het team. Dan is het tijd voor je eerste wedstrijd. Een flyballwedstrijd bestaat uit een ochtend en een middagprogramma. Je kunt het zo zien dat het ochtendprogramma de kwalificatie is voor het middagprogramma.

Speedtrials of Round Robin

Het ochtendprogramma kan op twee manieren verlopen:

  • Speedtrials: Je loopt wel tegen een ander team, maar het is de bedoeling dat je een zo snel mogelijke tijd neerzet. Loop je in jouw divisie de beste tijd van de ochtend? Dan ben je de winnaar van het ochtendprogramma en kun je voordeel hebben bij het lopen in de middag.
  • Round Robin: Bij round robin loop je, zoals altijd, weer tegen een ander team, maar nu is het de bedoeling dat je van je tegenstander wint. Voor elke gewonnen race ontvang je twee punten. Heb je aan het einde van de ochtend de meeste punten. Dan ben je de winnaar van het ochtendprogramma en kun je voordeel hebben bij het lopen in de middag.

Dubbele afvalling

Na een pauze waarin de hondjes lekker kunnen uitrusten en eventueel wat eten, is het tijd voor het middagprogramma. Dit wordt altijd gelopen volgens het principe ‘dubbele afvalling’. Dit betekent dat je in de middag altijd een keer mag verliezen. Je kunt dan Toch nog in de finale terecht komen. Verlies je twee keer van de tegenstander, dan is het middagprogramma afgelopen.

Maar kom je zonder te verliezen in de finale en win je die ook? Dan heb je gewonnen en ga je met de beker van de dubbele afvalling naar huis! Kom je met een keer verliezen in de finale en win je de finale, dan krijg je een kans om alsnog met de beker naar huis te gaan. Een herkansing moet dan beslissen wie de winnaar wordt!

Wat is er nog meer leuk aan flyball?

Dat er allerlei verschillende honden meedoen. Van Duitse herder, tot Jack Russel. Eigenlijk kan elk ras meedoen. Behalve de Teckel, deze sport is te belastend voor de rug.

We hebben altijd graag kleinere honden voor in het team! De flyballbaan wordt in hoogte afgesteld op de hoogte die geldt voor de kleinste hond. Dus heb je een Jack Russel in het team en verder een Duitse Herder, een Border Collie en een leuke, grotere kruising? Dan mogen alle grote honden springen op de hoogte van de Jack Russel. Dan kan je weer een beetje tijd schelen in de race!

Waar leer je je hond flyball?

In Zeeland leer je flyballen bij de KC Zeeland Je krijgt daar les van een groep hele enthousiaste instructeurs, die zelf allemaal wedstrijden lopen in België, Frankrijk en Duitsland. Ook doen zij elk jaar mee aan het Europees Kampioenschap Flyball. Woon je niet in Zeeland? Informeer dan bij jouw hondenvereniging in de buurt naar de mogelijkheden voor flyball.

Nieuws

Start seizoen 2020

In februari/maart starten we weer met trainingen. In april staat de 1e wedstrijd alweer gepland.

Meer hierover zie 'kalender'

Nieuwe box

 

februari 2018:


Onlangs voor het eerst op onze nieuwe box getraind. 


Dit is het apparaat dat door middel van een 'poot' een balletje weg schiet.

Er zitten 2 gaten in, dit is voor links of rechts draaiende honden.

Shooter

 

Juni 2017:

Nieuwe trainingsmiddel er bij! 

Door middel van deze 'shooter' leren de honden nog beter de juiste swimmersturn. 

Training

 

Trainen doen wij op elke maandag avond van 19.00 tot 20.00


19.00 - 20.00  Beginners

20.00 - 21.00  Gevorderden

21.00 - 22.00  Wedstrijd lopers


Er worden 16 trainingen in het voor seizoen gegeven en 16 trainingen in het na seizoen.


Elk najaar houden wij ook club campioenschappen, dan doen wij flyball gerelateerde spelen.


In de winter hebben we een 'winter-stop' dit is van ca. december tot februari.


Aanmelden? kijk bij contacten en stuur ons een mailtje! ;)

Jimdo

You can do it, too! Sign up for free now at https://jimdo.nl/